Bijen als verbinders
- biesousbrugge
- 10 apr
- 1 minuten om te lezen
Een jaar geleden was ik volop bezig met de voorbereidingen voor de Triënnale Brugge 2024. Onze bijen maakten er toen deel uit van de openluchtexpo, op een kunstwerk van Mariana Castillo Deball. Zij inspireerde zich op imker-artefacten uit het Middellandse Zeegebied om een platform te creëren waarop we onze bijenkasten installeerden.

Op die manier kregen de bijen een hele zomer en lente een centrale plek in het drukbezochte Sebrechtspark in Brugge. Hoewel sommige mensen bezorgd waren over de veiligheid - bijen worden helaas vaak geassocieerd met angst en gevaar - ontpopten de bijen zich bijzonder snel als verbindende factor.
Buurtbewoners voelden zich verbonden met de bijen, zagen de volken groeien, zochten contact op met ons om er meer over te leren en raakten onderling aan de praat over het wel en wee van de bijen. Voor heel wat buren werd het een dagelijks ritueel om even langs de bijen te passeren. Zo geraakten ze betrokken bij hun groeiproces, de impact van de seizoenen, het belang van groen en natuur in de stad, …
Het is in die interactie dat het me steeds duidelijker werd hoeveel potentieel er in de bijenkasten schuilt. Hoe verbindend en inspirerend natuur kan werken. En dat is nog steeds mijn belangrijkste drijfveer als ondernemer. Om die positieve impact van werken met de natuur met zoveel mogelijk mensen te delen.
Daarom inspireer ik mensen met keynotes, workshops en imkertrajecten om de natuur op de werkplek in te zetten als inspiratiebron.
Voor wie de Triënnale Brugge niet kon bezoeken, hier een recap.

Kommentarer