top of page

Een FAQ over werken met bijen

Foto van schrijver: biesousbruggebiesousbrugge

Bij Biesous werken we samen met onze honingbijen. De bijen zijn onze collega's en binnen ons 'team'. Onze onderneming bestaat dankzij de bijen. We zetten het imkeren in als een middel om mensen te verbinden met zichzelf, de natuur rondom hen en anderen. Het werken met bijen nodigt uit tot verwondering, vertraging en verstilling.


Als imker sta ik er zelf niet altijd bij stil, maar soms kan het werken met bijen overweldigend zijn. Mensen zijn bang om gestoken te worden, een grote bijenkolonie is een stuk indrukwekkender dan een enkele bij op een bloem.


Aan de hand van een aantal vragen, leer je dat het werken met bijen al bij al wel meevalt ;-)


Is het werken met bijen gevaarlijk?

Nee, werken met bijen is niet gevaarlijk. Honingbijen kunnen steken en dit doet pijn, maar goede voorzorgen beperken het risico op steken. Wanneer we samen op ontdekking gaan in en rond de bijenkast, dragen we beschermende kledij en handschoenen. Daarnaast zorgen we ervoor dat we tijdens het werken op een rustige manier aan de slag gaan. We gaan op zoek naar een tempo en handelingen die door de bijen aanvaard worden. Elk bijenvolk is anders dus het is elke keer weer aanpassen, wat de zoektocht zo boeiend maakt. Als imker breek je per definitie binnen in het huis van de bijen maar een gast met goede gewoontes wordt vriendelijk aanvaard ;-)


In tegenstelling tot een wesp, sterft een bij na het steken. Haar angel en gifblaas blijven in de menselijke huid hangen waardoor ze haar achterlijf losrukt en ten dode opgeschreven is. Een bij zal daardoor pas steken wanneer ze zich echt bedreigd voelt. Tijdens onze HR trajecten en teambuildings is dat risico bijzonder klein.




Kan je het hele jaar door aan bijen werken?

Je kan het hele jaar door 'bijenwerk' verrichten, maar het openen en inspecteren van een bijenkast is slecht mogelijk van maart tot september. Honingbijen leven volgens de seizoenen en gaan in de late herfst en winter in trosvorm leven in de kast. Het is daarbij belangrijk om hen zo weinig mogelijk te storen.


In onze HR trajecten en teambuildings leggen we zelf ook telkens de link naar de seizoenen. We nodigen deelnemers uit om de seizoenen en de impact hiervan om ons leven, werk en omgeving bewust te beleven.



Kan je de bijen tot bij ons brengen?

Afhankelijk van hoe we samenwerken, brengt Biesous de bijen naar jouw werkvloer. Het uitgangspunt van onze HR trajecten, zijn bijenkasten die op of rond de werkplek worden geïnstalleerd gedurende een volledig bijenseizoen. Dit kan bijvoorbeeld in een bedrijfstuin, op een 'oprit' of op een plat dak. Op die manier krijgen de bijen fysiek voet aan de grond op de werkplek. Rond de bijenkasten wordt een HR traject opgezet waarin medewerkers worden uitgenodigd om via bijenwerk hun welzijn te versterken.


In de teambuildingsactiviteiten waarbij we samen aan de bijenkasten werken, worden mensen uitgenodigd om zelf naar de bijenvolken te komen in de Brugse regio. Het is voor 1 activiteit namelijk niet mogelijk om bijenkasten te verhuizen.



Hoe kunnen bijen het welzijn op het werk verhogen?

In onze HR trajecten maken we de koppeling tussen werken met bijen, organisatiecultuur, organisatiestructuur, persoonlijke ontwikkeling en natuur. Biesous vormt op die manier een uniek kruispunt van elementen die impact hebben op het welzijn van mensen op hun werkvloer.

We kunnen als mens enorm veel leren van de organisatie en het leven in een bijenvolk. Het organiseren van werk, taakverdelingen en rollen binnen teams, prioriteiten stellen, het belang van de omgeving, ... Voor elk van deze thema's valt bijzondere inspiratie te vinden in de bijenkast.




Benieuwd naar meer? Neem even een kijkje op onze website of contacteer ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We nemen je graag mee in onze wondere bijenwereld!


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page